De vegetarische kipstuckjes, vegasaté en Beyond-burgers worden steeds populairder. Maar hoe zit het met de voedingsstoffen in de vleesvervangers? Kun je stellen dat ze even gezond of gezonder zijn dan de dierlijke producten waar ze op lijken, vroeg de Volkskrant zich af.
Veel mensen stappen (af en toe) over op vleesvervangers. Dierenwelzijn, het klimaat en het milieu zijn veelgehoorde redenen om minder vlees te eten. De intensieve veeteelt stoot veel broeikasgassen uit en het mestoverschot is slecht voor de natuur. Ook eten landbouwdieren onnoemelijke hoeveelheden graan en soja, waardoor 16 miljoen hectare aan regenwoud per jaar verdwijnt in Zuid-Amerika.
Maar vlees zit wel vol belangrijke voedingsstoffen, zoals ijzer, eiwitten en vitamine B1 en B12. Vitamine B12 zit van nature alleen in dierlijke producten, zoals vlees, vis, ei en zuivel. Vleesvervangers zijn meestal opgebouwd uit soja, peulvruchten, granen of schimmeleiwitten (quorn). Vaak is vitamine B12 en ijzer toegevoegd. Het eiwitgehalte is bijna net zo hoog al …
Lees het gehele artikel
Bron: Zijn vleesvervangers gezonder dan vlees? De voordelen van plantaardige burgers en bitterballen | welingelichtekringen